Leegstand treft iedereen uit de buurt met verloedering en onveiligheid tot gevolg. In de strijd tegen leegstand gaat het niet om wat er is, maar om wat er zou kunnen zijn: een leefbare wijk. Misschien ben jij ook slachtoffer? Laat ons iets weten en steun het meldpunt!

Het gebouw op de hoek met de Diksmuidelaan was vroeger een snookercafé en staat al minstens 3 jaar leeg (nvdr. nu 5 jaar). Een vriend wilde een biljartzaal openen, informeerde bij de eigenaar, maar kreeg nooit reactie. Het is een doorn in het oog van de buurt.

Anoniem — Meldpunt LeegstandBrussel.be

Logisch dat de meeste gemeenten niet optreden tegen leegstand. Meestal delen zij zelf schuld in de problematiek. Hopelijk kan het Gewest eindelijk in gang schieten.

Thijs S. — Brusselnieuws.be

Schattingen spreken van 15.000 tot 30.000 lege woningen in Brussel. Het is niet verstandig om een beleid te bouwen op een zo slecht gekende situatie.

Béatrice Laloux — Directrice van het Algemeen Eigenaars- en Mede-Eigenaars Syndicaat

Elke gemeente heeft in volledige onafhankelijkheid haar eigen criteria van leegstand ontwikkeld. (...) Het is zoals een oorlog waarnaar elke soldaat apart vertrekt zonder gemeenschappelijke ondersteuning.

Nicolas Bernard — Professor van Saint-Louis in "La lutte contre la vacance immobilière"

De omliggende leegstaande woningen hebben een impact op heel mijn buurt. Er groeit onkruid en de gevels trekken zwerfvuil aan waardoor de wijk een verloederd uitzicht krijgt met een groot onveiligheidgevoel. En die onveiligheid werd ook reëel toen er een paar straten verder een stuk balkon van een verlaten huis viel op de stoep.

Matthias V. — inwoner Schaarbeek

De eigenaar van een mooi maar leegstaand gebouw in de Karreveldlaan antwoordde telkens op brieven van de gemeente waardoor haar aanwezigheid pro forma bevestigd was. Een leegstandsboete kon daarom onmogelijk worden toegepast. Verschillende bezoeken van de politie leidden uiteindelijk tot het schrappen van de domicilie van de eigenaar, maar nu blijkt de eigenaar nergens meer terug te vinden. Hoe kunnen we iemand vervolgen die verdwenen is?

Cassio Lopes en Michel Renard — dienst verlaten gebouwen van Sint-Jans-Molenbeek

Wij voelen een zeker onevenwicht ontstaan. Sinds enkele jaren kent de Brusselse kantoormarkt overmaat. Het is eenvoudig: er worden teveel kantoren gebouwd.

Serge Fautré — CEO vastgoedontwikkelaar Cofinimmo

 

In beeld

Op Facebook

Op Twitter

Persmap